Μόλις βάλατε ένα στόχο γυμναστικής, όπως για παράδειγμα να γραμμώσετε τους κοιλιακούς σας ή την απώλεια δέκα κιλών και βέβαια θέλετε να φτάσετε αυτόν τον στόχο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ωστόσο, ακολουθώντας την ίδια προπόνηση κάθε μέρα δεν θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, ενώ αυτή δεν είναι ούτε μια υγιής προσέγγιση για την δημιουργία ενός σωστού μυικού συστήματος ή απώλειας βάρους. Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε μια πιο σφαιρική προσέγγιση του στόχου σας με εναλλασσόμενα προγράμματα δύναμης και αερόβιας άσκησης κάνοντας την καθημερινή σωματική δραστηριότητα ένα μέρος της ζωής σας.
Ακριβώς όπως μια ακραία δίαιτα είναι απίθανο να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους, έτσι και μια δέσμευση για καθημερινή σωματική δραστηριότητα φέρει ένα υψηλό ποσοστό αποτυχίας. Όλοι μας δουλεύουμε πολλές ώρες, οπότε ο χρόνος δεν είναι «φίλος» μας και σίγουρα ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος. Οι φυσικές απαιτήσεις μιας καθημερινής προπόνησης μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική κακουχία, τραυματισμό και εξάντληση. Όταν το σώμα σας σας στέλνει το μήνυμα ότι απλά δεν έχει τα μέσα για να ανταποκριθεί σε μια προγραμματισμένη καθημερινή προπόνηση, το μυαλό σας μπορεί να ερμηνεύσει αυτή την αδυναμία ως αποτυχία. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να σας αποθαρρύνει και ο κύκλος της γυμναστικής να κλείσει άδοξα.
Η άσκηση γενικά προκαλεί «καταστροφή» μυικών ινών που πρέπει να επουλωθούν πριν ξεκινήσουμε πάλι προπόνηση σε αυτούς στους ίδιους. Η ομάδα ειδικών υγείας και φυσικής κατάστασης στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια συνιστά προπόνηση σε τέσσερις διαφορετικές μυϊκές ομάδες σε κύκλους τριών ημερών, αφήνοντας μια μέρα ξεκούρασης μεταξύ τους ή διαφορετική προπόνηση από αυτή που έχουμε κάνει την προηγούμενη μέρα. Επίσης συνιστά μία ημέρα την εβδομάδα για πλήρη ξεκούραση.
Ένα καλό πρόγραμμα προπόνησης, εκτός από την χρήση διαφορετικών μυϊκών ομάδων σε διαφορετικές ημέρες, μπορεί να εναλλάσσει ασκήσεις δύναμης με cardio. Η έντονη αερόβια δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει έντονη κόπωση σε ένα άτομο που μετά πρέπει να κάνει προπόνηση δύναμης και αντίστροφα. Όλες οι έρευνες υποστηρίζουν ότι δεν έχει κανένα όφελος να δουλεύουμε στην ίδια προπόνηση διαφορετικά συστήματα μαζί.