Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία έχουν συνδεθεί με πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology αποκαλύπτει ότι η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ.
Κίνδυνοι της Παχυσαρκίας στον Εγκέφαλο
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1.200 άτομα και διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλότερο ΔΜΣ στη δεκαετία των 60 τους είχαν μεγαλύτερα σημάδια εγκεφαλικής γήρανσης έξι χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα αυτά παρουσίαζαν λέπτυνση του φλοιού του εγκεφάλου, ακόμα και μετά την προσαρμογή για άλλους παράγοντες όπως η υπέρταση, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτή η λέπτυνση υποδηλώνει μείωση της φαιάς ουσίας, η οποία είναι κρίσιμη για τις γνωστικές λειτουργίες, την προσωπικότητα και την κίνηση.
Επίκαιρη Παρέμβαση
Σύμφωνα με τη νευρολόγο Ilene Ruhoy, M.D., η φαιά ουσία περιέχει τα κύτταρα του εγκεφάλου που είναι απαραίτητα για τη γνωστική και συναισθηματική υγεία. Η μείωση της φαιάς ουσίας μπορεί να συνδεθεί με τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, πονοκεφάλων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ.
Ο καθηγητής νευρολογίας Tatjana Rundek, M.D., Ph.D., δηλώνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν πως το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά τουλάχιστον μία δεκαετία. Αυτό το νέο στοιχείο μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την επίτευξη ενός υγιούς βάρους πριν από την ηλικία των 60, καθώς οι αλλαγές στην υγεία στη μέση ηλικία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων αργότερα.
Βέλτιστες Πρακτικές για Υγιές Βάρος και Εγκέφαλο
Δεν είναι απαραίτητο να επικεντρώνεστε μόνο στο ζύγιση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αντίθετα, μπορείτε να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες και διατροφές που έχουν αποδειχθεί ωφέλιμες για την υγεία του εγκεφάλου και που πιθανώς θα οδηγήσουν και σε υγιές βάρος. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Καθημερινή Άσκηση: Η γιόγκα έχει συνδεθεί με αύξηση της φαιάς ουσίας.
- Κατανάλωση Ωμέγα-3: Πλούσιες πηγές, όπως ο σολομός, είναι απαραίτητες για την υγεία του εγκεφάλου.
- Ισορροπημένη Διατροφή: Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και θρεπτικών ουσιών από πολύχρωμα λαχανικά και φρούτα.
- Περιορισμός Ζάχαρης και Επεξεργασμένων Υδατανθράκων: Αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και της γήρανσης του εγκεφάλου.
- Προτεραιότητα στον Ύπνο: Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου.
Συμπέρασμα
Είναι σαφές ότι η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους πριν από τη μέση ηλικία μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου, μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ. Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και ο καλός ύπνος, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων.