Περισσότερες Επιλογές: Περισσότερη Ευτυχία ή Περισσότερο Άγχος;

Χρόνος ανάγνωσης:

Ημερομηνία:

Το Παράδοξο της Επιλογής

Ζούμε στην εποχή των απεριόριστων επιλογών. Από το τι θα φάμε για πρωινό μέχρι το τι θα σπουδάσουμε, ποιον σύντροφο θα επιλέξουμε ή πού θα δουλέψουμε, οι επιλογές μας φαίνεται να είναι ατελείωτες. Αυτή η αφθονία ελευθερίας θεωρητικά θα έπρεπε να μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Όμως, όπως δείχνουν οι έρευνες, συμβαίνει συχνά το αντίθετο.

Όταν η Ελευθερία Καταντάει Δυσβάσταχτη

Ο Αμερικανός ψυχολόγος Barry Schwartz, στο βιβλίο του The Paradox of Choice, εξηγεί ότι οι υπερβολικά πολλές επιλογές δεν οδηγούν πάντα σε καλύτερες αποφάσεις ή μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αντιθέτως, μπορούν να μας προκαλέσουν άγχος, αναποφασιστικότητα και τύψεις.

Σκέψου, για παράδειγμα, ένα απλό σενάριο: Μπαίνεις σε ένα σούπερ μάρκετ και στέκεσαι μπροστά από το ράφι με τις μαρμελάδες. Υπάρχουν 30 διαφορετικές γεύσεις. Φράουλα, κεράσι, βατόμουρο, μάνγκο, εξωτικές συνθέσεις με τζίντζερ ή μέλι. Στην αρχή, η πληθώρα των επιλογών φαίνεται ελκυστική, αλλά σύντομα καταλήγεις να αναρωτιέσαι:

  • Μήπως διαλέξω τη λάθος γεύση;
  • Θα μου αρέσει πραγματικά αυτή που θα πάρω;
  • Κι αν υπάρχει κάποια καλύτερη που δεν δοκίμασα;

Το αποτέλεσμα; Είτε φεύγεις χωρίς να αγοράσεις τίποτα είτε, αν τελικά αγοράσεις, δεν νιώθεις ικανοποίηση, αλλά αμφιβολία για την επιλογή σου.

Οι Τρεις Κύριες Παρενέργειες των Πολλών Επιλογών

Η ύπαρξη πάρα πολλών επιλογών μπορεί να προκαλέσει:

  1. Αναποφασιστικότητα

    • Όταν έχουμε λίγες επιλογές, είναι εύκολο να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε. Όταν όμως είναι πάρα πολλές, δυσκολευόμαστε να πάρουμε απόφαση.
  2. Μεγαλύτερη δυσαρέσκεια

    • Ακόμα κι αν κάνουμε μια καλή επιλογή, αναρωτιόμαστε αν υπήρχε μια καλύτερη, με αποτέλεσμα να μην την απολαμβάνουμε.
  3. Τύψεις και αυτοκατηγορία

    • Αν μια επιλογή δεν μας ικανοποιήσει, θεωρούμε ότι είναι αποκλειστικά δικό μας λάθος, αφού είχαμε τόσες άλλες επιλογές στη διάθεσή μας.

Η Ψευδαίσθηση του “Τέλειου”

Μέσα σε μια κοινωνία όπου η τελειότητα προβάλλεται συνεχώς (στα social media, στη διαφήμιση, στις προσδοκίες που έχουμε από τον εαυτό μας), η αναζήτηση της ιδανικής επιλογής γίνεται σχεδόν εμμονή. Όταν προσπαθούμε να βρούμε το τέλειο προϊόν, την τέλεια δουλειά, τον τέλειο σύντροφο, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξάνουμε το άγχος και την απογοήτευσή μας.

Η αλήθεια είναι ότι η τέλεια επιλογή δεν υπάρχει. Κάθε επιλογή έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, και η συνεχής αναζήτηση του “καλύτερου” μας στερεί την ικανότητα να απολαμβάνουμε αυτό που ήδη έχουμε.

Λιγότερες Επιλογές, Περισσότερη Ικανοποίηση

Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να ξεπεράσουμε το παράδοξο της επιλογής και να ζούμε πιο ήρεμα;

1. Βάλε Όρια στον Εαυτό σου

Δεν χρειάζεται να εξετάζεις κάθε πιθανή επιλογή πριν πάρεις μια απόφαση. Περιορίσου σε λίγες καλές εναλλακτικές και διάλεξε μέσα από αυτές.

2. Μάθε να Είσαι Ικανοποιημένος

Αντί να ψάχνεις την τέλεια επιλογή, επικεντρώσου στο να νιώθεις καλά με την απόφασή σου. Η ευτυχία δεν προέρχεται από την “ιδανική” επιλογή, αλλά από το πώς ερμηνεύουμε την επιλογή μας.

3. Αποδέξου ότι το “Καλό” Είναι Αρκετό

Το να αναζητάς συνεχώς την τέλεια επιλογή σε κάνει να χάνεις χρόνο και ενέργεια. Σε πολλές περιπτώσεις, το “αρκετά καλό” είναι απολύτως επαρκές.

4. Εξασκήσου στη Λήψη Αποφάσεων

Μην φοβάσαι να πάρεις αποφάσεις γρήγορα και χωρίς υπερβολική ανάλυση. Όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο πιο σίγουρος θα νιώθεις με τις επιλογές σου.

Ελευθερία με Μέτρο

Η δυνατότητα επιλογής είναι αναμφίβολα σημαντική. Όμως, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η ισορροπία είναι το κλειδί. Δεν χρειάζεται να εξαντλούμαστε αναζητώντας την τέλεια επιλογή. Μερικές φορές, το να επιλέγουμε πιο γρήγορα και με λιγότερο άγχος μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά σε πολλές επιλογές, θυμήσου: Η καλύτερη απόφαση δεν είναι πάντα η “τέλεια”, αλλά αυτή που σε κάνει να νιώθεις καλά τη δεδομένη στιγμή.

Δήμητρα Τρανούλη
Δήμητρα Τρανούληhttp://tranouli.gr
Eίναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του κολεγίου Canterbury Christ Church University με τίτλο σπουδών “BSc in Psychology Science”. Ειδίκευση της η Συμβουλευτική Ψυχολογία.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Εγγραφείτε

spot_imgspot_img

Δημοφιλή

Παρόμοια άρθρα
Παρόμοια άρθρα

Η Σχέση μας με το Παρελθόν: Θυμόμαστε ή Ξεχνάμε;

Όλοι έχουμε αναμνήσεις που μας στοιχειώνουν και άλλες που...

Ψυχοθεραπεία – Δικαίωμα για Λίγους, Προνόμιο για Όλους;

Η δυνατότητα πρόσβασης σε ψυχολογική υποστήριξη δεν αποτελεί απλώς...

Dreamscrolling: Όταν τα Όνειρα Γίνονται Ψηφιακές Περιπλανήσεις

Έχεις βρεθεί ποτέ να χαζεύεις για ώρες προϊόντα που...

Detox από τα “Πρέπει”: Ώρα για Life Upgrade!

Αποτοξίνωση από τα "Πρέπει": Πώς να Προσθέσουμε Ζωή στα...